Als er een dierbare is overleden, dan is men vooral vervuld met verdriet. Maar na het overlijden van een geliefde moet er ook veel geregeld worden voor de uitvaart. Hier wordt een kort stappenplan gegeven met acties die ondernomen moeten worden na het overlijden van een dierbare.
De belangrijkste zaken die geregeld moeten worden na het overlijden van een dierbare
Op het moment dat iemand is overleden is het in de eerste plaats belangrijk dat de dood wordt vastgesteld. In de Wet op de Lijkbezorging is bepaald dat, indien mogelijk, dit de arts moet zijn die de overledene het laatst heeft behandeld. In de meeste gevallen zal dit de huisarts zijn. Als dierbare in het ziekenhuis is overleden, dan zal dit een arts uit het ziekenhuis zijn. In de meeste gevallen zal de arts het lichaam van de overledene daarna vrijgeven. Het lichaam mag dan begraven of gecremeerd worden.
Verdere stappen die genomen moeten worden na het overlijden van een dierbare
Als het lichaam van de overledene door een arts is vrijgegeven, dan kan de uitvaart georganiseerd worden. De volgende stap na het overlijden van een dierbare is dan ook een uitvaartondernemer te bellen. Met de uitvaartondernemer bespreekt u de wensen van de overledene met betrekking tot de uitvaart. De uitvaartondernemer kan de uitvaart dan verder gaan regelen.
Wat moet u verder doen na het overlijden van een dierbare?
Er moet echter nog veel meer gebeuren als er een geliefde is overleden. U moet na gaan denken over de vraag hoe de overledene opgebaard moet worden, maar er moet bijvoorbeeld ook aangifte van het overlijden bij de burgerlijke stand gedaan worden. Als de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten, dan is het het beste om de polis erbij te pakken en eventueel contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar.